Båtsport: Revansje i Rouen

24 timer med båtrace

For ett år siden dro Mette Brandt Bjerknæs (24) til Frankrike for å delta i sitt første Endurance race på Seinen i Rouen. Det endte med en 4. plass i hennes klasse og en 9. plass totalt av over førti båter. Resultatet vakte oppsikt og i år skal Mette tilbake og konkurrere på lag med fjorårets verdensmestre.

Av Jakob Gjellestad

18. mai går det av stabelen i Rouen. Da skal over førti racekatamaraner i klassene F4, F2 og F1, konkurrere i totalt 24 timer om å bli mestere på Seinen.  Løpet blir i båtsportverdenen omtalt som «manndomsprøven» og Mette Brandt Bjerknæs er ikke redd for å utfordre gutta i over 100 knop!

Rouen 24-timer blir kjørt over tre dager. Seks timer på lørdagen, tolv timer søndag og seks timer igjen på mandag. I løpet av disse 24 timene gjelder det å ha gjennomført flest mulige runder rundt «Ile Lacroix». Hvert team består av tre eller fire førere som bytter på å kjøre båten i perioder på maksimum to timer. I løpet av racet blir førerne utsatt for flere prøvelser som blant annet svært grov sjø, drivved i banen og store fraktskip mellom båtene – alt dette flygende på en luftpute i rundt et hundre knop!

I fjor deltok Mette sammen med tre andre jenter i tidenes første rene internasjonale jentelag. Teamet bestod av Tammy Wolf-Jakob fra Canada, Bimba Sjöholm fra Sverige, Marie-line Hericher fra Frankrike og Mette. Jentene fikk enorm mediedekning over hele verden med nyhetsreportasjer i USA, Canada, Australia, Frankrike, Italia, Sverige og Norge.  

 

Dette er et utdrag fra artikkelen som er publisert i Båtens Verden nr. 2-2013